Iemand die een levensverzekering wil afsluiten moet van een verzekeringsmaatschappij alle noodzakelijke informatie krijgen.

Dat stelt een belangrijk adviseur van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag. Hij boog zich over de klacht van een Nederlander die bij Nationale Nederlanden een verzekering afsloot.

De adviseur van de rechtbank, de zogenoemde advocaat-generaal, verwijst naar de Europese regels voor levensverzekeringen. In de meeste gevallen neemt het hof het advies van de advocaat-generaal over.

De Nederlander ligt met Nationale-Nederlanden (NN) in de clinch over de hoogte van de poliskosten en de premies voor het overlijdensrisico. Hij stelt dat NN hem onvoldoende informatie heeft verstrekt. Het betreft een zaak in de zogeheten woekerpolisaffaire.

Informatieplicht bij verkoop polis

De klant vindt dat Nationale-Nederlanden kosten van woekerpolissen heeft verzwegen. Wanneer het Hof met een uitspraak komt, heeft dit ook gevolgen voor andere gedupeerden.

Het verzekeringsconcern hangt mogelijk een claim van zo'n 3 miljard euro boven het hoofd.

Nationale-Nederlanden naar de beurs

Een woordvoerster van Nationale-Nederlanden liet weten dat het bedrijf altijd aan de geldende regels voor de verstrekking van informatie heeft voldaan. ,,Het heeft weinig nut daar achteraf additionele verplichtingen boven op te leggen'', voegde ze eraan toe. Voor een inschatting van de gevolgen van de uitspraak van de adviseur is het te vroeg, aldus de woordvoerster. Daarvoor moet de uitspraak van het hof, later dit jaar, worden afgewacht.

Nationale-Nederlanden wordt later dit jaar door ING onder de naam NN naar de beurs gebracht. De uitspraak van de adviseur van het hof heeft volgens de woordvoerster geen consequenties voor dit proces.

De Vereniging Woekerpolis, die de belangen behartigt van kopers van de betreffende polissen, sprak van een ,,enorme opsteker''. Volgens de vereniging heeft de procedure bij het hof betrekking op ongeveer 595.000 polissen die door Nationale-Nederlanden zijn verkocht. De belangenbehartiger schat het bijbehorende schadebedrag op 3,5 miljard euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl